Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

άρθρα - μελέτες - έρευνες

Aρθρα του Νικόλαου Κουμαρτζή μπορείτε να βρείτε στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο της Ελλάδας πάνω σε θέματα που άπτονται της μεταφυσικής φιλοσοφίας και αναζήτησης.
Έχοντας κάνει τα πρώτα του βήματα στη διαδικτυακή αρθογραφία, έως και σήμερα συνεχίζει με αμείωτη συχνότητα τη δημοσίευση άρθρων και μελετών σε μία πληθώρα ελληνικών ιστοχώρων.
Επιπλέον, η πορεία του στην έντυπη αρθογραφία περιλαμβάνει δημοσιεύσεις σε μία σειρά περιοδικών αναζήτησης όπως τα Άβατον, Strange, Mystery, Μυστική Ελλάδα, Απαγορευμένη Ιστορία, Forbidden History, κ.ά., ενώ έχει συνεργαστεί και με διεθνή περιοδικά όπως το GEO. 
Παρακάτω παρατίθεται ένας ενδεικτικός κατάλογος των άρθρων- μελετών- κειμένων που έχει δημοσιεύσει ο συγγραφέας, καθώς και ο τρόπος να τα διαβάσετε...

[Ο παρακάτω κατάλογος δεν είναι πλήρης και γίνονται προσπάθειες να ανανεώνεται συνεχώς. Για περισσότερα κείμενα του συγγραφέα επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες www.metafysiko.gr, www.explorers.gr, www.metafysiko.org κ.ά.  καθώς και τις ιστοσελίδες των περιοδικών mystery, Forbidden History, ΑΒΑΤΟΝ κ.ά.]



Aρθρα- Μελέτες του συγγραφέα στο ελληνικό διαδίκτυο

Ελληνική Κοινότητα του Μεταφυσικού- Gateway Team (www.metafysiko.gr):
* Orbs: Το Φαινόμενο Πίσω από το Μύθο!
Όλοι γνωρίζουμε το φαίνομενο των orbs: μικρές φωτεινές μπάλες που εμφανίζονται σε ορισμένες φωτογραφίες γύρω μας, τις οποίες όμως δεν μπορεί να δει γυμνό μάτι. Σίγουρα, θα έχετε ακούσει και την πλέον δημοφιλή εξήγηση που τις συνοδεύει, ότι αποτελούν δηλαδή πνεύματα νεκρών ή άλλους είδους πνευματικές οντότητες! Μάλιστα, πολλές φορές παρουσιάζονται ως αποδείξεις για την ύπαρξη του παραφυσικού στοιχείου σε ένα στοιχειώμενο σπίτι.
Στην παρούσα μελέτη, ο Ν. Κουμαρτζής εξηγεί γιατί τα orbs δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα φυσικό οπτικό φαινόμενο, μέσα από παράθεση στοιχείων επιστημονικών papers, σχεδιαγράμματα και φωτογραφίες από τα προσωπικά του πειράματα. Επιπλέον, δίνονται όλες οι απαραίτητες οδηγίες για να επαναλάβετε τα πειράματα σπίτι σας, ώστε να καταλήξετε μόνοι σας σε αξιόπιστα συμπεράσματα..

* Deja Vu: Γιατί ο χρόνος επαναλαμβάνεται;
Τι ακριβώς είναι το συναίσθημα deja vu και ποια η σχέση του με τις παραφυσικές εμπειρίες; Το γνωρίζατε ότι υπάρχουν 3 διαφορετικά είδη deja vu; Τι επιστημονικά πειράματα έχουν γίνει πάνω στο φαινόμενο και ποια τα συμπεράσματα τους; Το γνωρίζατε ότι 1 στους 2 ανθρώπους έχει βιώσει έστω μία φορά στη ζωή του σχετική εμπειρία;
Ο Νικόλαος Κουμαρτζής μας παρουσιάζει το φαινόμενο στην ολότητα του, μέσα από μία σπάνια αλλά και σύγχρονη βιβλιογραφία, παρουσιάζοντας παράλληλα για πρώτη φορά στην Ελλάδα σύγχρονα σχετικά επιστημονικά πειράματα και στηριζόμενος σε papers της παλαιότερης βιβλιοθήκης ψυχικών ερευνών στον κόσμο (Βρετανική Εταιρία Ψυχικών Ερευνών).

* Μεταφυσική Φιλοσοφία: Το Μεταίχμιο Επιστήμης- Παραφυσικού.
[...]Στις αρχές του 20ου αιώνα το «παραφυσικό» και η «μεταφυσική» ήταν ένα νεότευκτο και καθολικά αποδεκτό πεδίο επιστημονικής έρευνας. Ήταν τόσο κοντά στο να αποτελέσει επιστημονικό κλάδο, όπως σήμερα είναι η φυσική, η χημεία, η ψυχολογία κλπ..
Επομένως, το ερώτημα που τίθεται στο παρόν άρθρο είναι το εξής: «Πως άλλαξε άρδην λοιπόν η αντιμετώπιση του εν λόγω πεδίου από τον άνθρωπο, ώστε σήμερα να θεωρείται ξένο σώμα της επιστήμης και μάλιστα.. η επιστήμη να θεωρείται τόσο αλάνθαστη όσο ποτέ;»

* Υπόηχοι και Στοιχειώματα.
Είναι βράδυ, περασμένα μεσάνυχτα, και βρίσκεσαι καθισμένος στο δωμάτιο σου. Μόνο εσύ παραμένεις ξύπνιος σε ολόκληρο το σπίτι, προσπαθώντας να τελειώσεις κάποια δουλειά της τελευταίας στιγμής.
Σταδιακά, αρχίζεις να νιώθεις ανήσυχος και ένα κράμα κατάθλιψης και ναυτίας σιγά- σιγά σε καταβάλει. Ένα αλλόκοτο συναίσθημα παίζει ξανά και ξανά στην άκρη του μυαλού σου.. νιώθεις ότι κάποιος άλλος βρίσκεται στο δωμάτιο!
Το συναίσθημα σταδιακά γιγαντώνεται, σύντομα αισθάνεσαι ότι κάποιος σε παρακολουθεί, ενώ λίγο αργό-τερα- στο ζενίθ της στιγμής- αντικρίζεις μία σκιά με την άκρη του ματιού σου και γυρνώντας να την αντικρίσεις χάνεται στην ατμόσφαιρα.
Πάσχετε από κάποια ψυχολογική ασθένεια; Ήταν αποτέλεσμα της κούρασης; Μήπως σας επισκέφτηκε όντως κάποιο πνεύμα; Είναι το σπίτι στοιχειωμένο;
Ή μήπως.. ένα χαμηλής συχνότητας μόνιμο υπο-ηχητικό κύμα τυχαίνει να περνάει μέσα από το δωμάτιο σας;(;!)

* Mind Machine: Σύγχρονο Πείραμα Τηλεπάθειας!
Σας έχει τύχει ποτέ να νιώθετε ότι γνωρίζετε το τι θα συμβεί σε λίγες στιγμές; Όταν π.χ. βλέπετε τηλεόραση, το ποια διαφήμιση θα ακολουθήσει; Ή απλώς να νιώθετε κάποιες φορές ότι μπορείτε να προβλέψετε το τι έπεται;
Ακριβώς πάνω σε αυτό το παράδοξο φαινόμενο, όσο περίεργο και να ακούγεται, έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες σύγχρονα πειράματα και επιστημονικές έρευνες σε όλη την υφήλιο.
Ένα από αυτά είναι και το πείραμα Mind Machine(Μηχανή του Μυαλού), στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 27.000 άνθρωποι!

* Σπουδές στην Παραψυχολογία.
Στην παρούσα μελέτη παρουσιάζεται όσο το δυνατόν πληρέστερα ο τομέας των ψυχικών ερευνών στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, μα παράλληλη παράθεση των περισσοτέρων και αξιολογότερων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που προσφέρουν προπτυχιακά μαθήματα, μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα. Επίσης, συγκεντρώθηκαν σε έναν κατάλογο όλα τα ερευνητικά εργαστήρια παραψυχολογίας και οι εξειδικευμένες περιοδικές εκδόσειςσε παγκόσμια κλίμακα.
Τέλος, προσπαθεί να δώσει απαντήσεις σε σημαντικότατα ερωτήματα, όπως: - Τι είναι παραψυχολογία; - Ποια η σχέση Παραψυχολόγου και Επιστήμονα; - Ποια η σχέση Παραψυχολογίας και επίσημης Επιστήμης; - Ποια η σχέση Παραψυχολογίας και σκεπτικισμού; - Πώς μπορεί κάποιος να γίνει Παραψυχολόγος;

* Μαζικές Υστερίες!
Είναι κάποιες στιγμές στην ιστορία της ανθρωπότητας που κάτι μοιάζει να πυροδοτείται και τα πάντα αλλάζουν. Σχεδόν ταυτόχρονα η πλειονότητα των ανθρώπων αρχίζει να φέρεται παρανοϊκά, σαν μία επιδημία τρέλας να έχει εξαπλωθεί παντού.
Κάτι τέτοιες στιγμές, ο κόσμος μοιάζει να κολλάει σε ένα ατέρμονο κύκλο παράνοιας και η νέα «πραγματικότητα» που επιβάλλεται απότομα μοιάζει πέρα ως πέρα εξωφρενική.
Κάτι τέτοιες στιγμές, μία μαζική υστερία εξαπλώνεται στην υφήλιο και ένα θέατρο παραλόγου ανοίγει τη σκηνή του για τις πιο εξωφρενικές παραστάσεις!
[ To Κυνήγι των Μαγισσών- Το Τέλος του Κόσμους!- Σταυροφορίες: Θάνατος στο όνομα της Αγάπης- Η Πολιτεία που τρελάθηκε!- Η διαχρονική τρέλα των ιερών κειμηλίων- Οι Μαζικές Υστερίες Σήμερα! ]

* Παραφυσικό & Νευρολογία: Η Νέα Επιστήμη!
Με την πάροδο του χρόνου ο όρος «παραφυσικό» έχει αγκαλιάσει κάθε είδος παράξενων και αινιγματικών φαινομένων, τα οποία δεν δύναται να εξηγηθούν από τις εκάστοτε συμβατικές επιστήμες.
Όμως, αν και η αδυναμία στην εξήγηση έγκειται στις περιορισμένες δυνατότητες του ανθρώπου, εντούτοις τα φαινόμενα είναι αυτά που μοιάζουν «να την πληρώνουν» καθώς εξοστρακίζονται όλο και περισσότερο από τη συμβατική ανθρώπινη λογική. Μάλιστα, τα περισσότερα εξ αυτών αγνοούνται επιδεικτικά από την πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας, ακόμα και αν η καταγραφή τους είναι πέρα ως πέρα έγκυρη και αξιόπιστη.
Σε κόντρα όμως της γενικής λανθασμένης αντίληψης των καιρών, υπήρχαν και υπάρχουν πάντα λιγοστοί επιστήμονες που θα τολμήσουν να μελετήσουν τα παραφυσικά φαινόμενα, αδιαφορώντας για την άμεση κατακραυγή της ακαδημαϊκής κοινότητας, και που θα καταλήξουν σε επαναστατικές ανακαλύψεις οδηγώντας ουσιαστικά το οικοδόμημα της επιστήμης σε νέα πεδία γνώσης και εξέλιξης. Ή μάλλον, οδηγώντας τον ίδιο τον άνθρωπο στο να ανακαλύψει τις έως τότε άγνωστες δυνατότητες του.

* Η Ελληνική Αναγέννηση είναι.. τώρα!
"Αποτελεί ιστορική πραγματικότητα ότι η Αναγέννηση των τεχνών και του πνεύματος που πραγματοποιήθηκε κατά το μεσαίωνα στην Ευρώπη, ουδέποτε έφτασε στην Ελλάδα. [...]"
Στο κείμενο αυτό, ο Νικόλαος Κουμαρτζής αναρωτάται κάτι το παράδοξο: αν ζούμε μία Ελληνική Αναγέννηση! Μέσα από μία κατάδυση στην ιστορία και κάνοντας ένα- ένα βήμα στο συλλογισμό του:
Τι ήταν η Αναγγένηση; - Η Αναγέννηση πάντα θέμα λίγων - Ποιες συνθήκες οδήγησαν σε αυτήν; - Απομάκρυνση από τη μεσαιωνική θρησκοληψία - Η Ελληνική Αναγέννηση δεν έγινε ποτέ! - Είμαστε στα πρόθυρα μίας Ελληνικής Αναγέννησης; - ο Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός - Ποιες συνθήκες οδήγησαν σε αυτόν; - Ελλάδα σήμερα: Κράτος και Εκκλησία - Το Internet του σήμερα είναι η τυπογραφία του χθες - Πυρήνες πνευματικού αναβρασμού στην Ελλάδα του 21ου αιώνα! - Η κρίσιμη απόφαση!
..προσπαθεί να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα: "[...]Οι συνθήκες υπάρχουν και είναι ευνοϊκές, οι άνθρωποι που θα μπορούσαν να στηρίξουν μία επικείμενη ελληνική αναγέννηση επίσης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μία καμπή όπου οφείλει να πάρει σύντομα μία κρίσιμη απόφαση. [...]"

* Η Σινδόνη του Τουρίνο και η ελληνικότητα της.
Η Σινδόνη του Τουρίνο, για πολλούς το σάβανο που τύλιξε το νεκρό Ιησού και το γνωστότερο ιερό κειμήλιο του χριστιανισμού, ήταν.. ελληνική!
Γυρνώντας πίσω το χρόνο, στη σκοτεινή και αμφίβολη περίοδο του μεσαίωνα, θα ανατρέξουμε στην γνωστή σε όλους μας ιστορία της Σινδόνης του Τουρίνο, αλλά και σε ορισμένα άγνωστα και εξαιρετικά σημαντικά της σημεία.
Κάπως έτσι, θα δούμε τον τρόπο με τον οποίο η Σινδόνη του Τουρίνο συνδέεται με το 'Aγιον Μανδήλιον, την ιστορία του Αγίου Μανδηλίου και την ελληνική του φύση, την κλοπή του από τους δυτικούς της Δ' Σταυροφορίας και την «μετατροπή» του στη γνωστή σήμερα σινδόνη.

* Η ιστορία της Παλαιάς Διαθήκης.
Μία ιστορική μελέτη για την πορεία, τη μετάφραση, την αντιγραφή και την παραποίηση των αρχικών κειμένων της Παλαιάς Διαθήκης.
Μία ιστορική αναζήτηση για την εύρεση απάντησης στο ερώτημα: "Πόσο θεόπνευστο είναι τελικά το κείμενο που έχουμε σήμερα;"

* Ο μύθος του Μεσσία.
Ένα άρθρο πάνω στην ύπαρξη Μεσσιών παλαιότερων του Ιησού Χριστού. Μία ιστορική μελέτη πάνω στις εξόφθαλμες ομοιότητες μεταξύ της ζωής του Μεσσία του Χριστιανισμού και παλαιότερων θεοτήτων, όπως ο Μίθρας της Μικράς Ασίας, ο Διόνυσος της Αρχαίας Ελλάδας, κ.λ.π.

* Αναζητώντας το μυστικό της Αθανασίας μέσα μας..
Μία φιλοσοφική- πνευματική μελέτη πάνω στο διαχρονικό πόθο του ανθρώπου για την απόκτηση της αθανασίας(στα πλαίσια πλαίσια της ομάδας συζήτησης Φιλοσοφίας της Κ.Α.Π.Θ.), η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η επίτευξη της είναι εφικτή!

* Dracula-Tepes: ήταν ο Dracula ιστορικό πρόσωπo;
Αναζητώντας απαντήσεις στην ιστορία, ο συγγραφέας στο παρόν κείμενο- μελέτη παρουσιάζει την πιθανότητα ο Κόμης Dracula να ήταν ο πρίγκηπας της Βλαχίας Vlad Tepes, δηλαδή ένα υπαρκτό ιστορικά πρόσωπο!

* Πως ο Πάπας έγινε αλάθητος;
Ανατρέχοντας στο παρελθόν και την πορεία του παπικού αξιώματος στο παρόν άρθρο παρουσιάζεται το πως το παπικό αλάθητο έγινε δόγμα, μέσα από εγκλήματα, άρση δικαιωμάτων, δολοφονίες, κλπ..

* Πότε γεννήθηκε ο Ιησούς;
Στο εν λόγω κείμενο, μελετώντας βιβλικά και απόκρυφα κείμενα της θρησκείας του Χριστιανισμού, ο συγγραφέας παρουσιάζει τις 4 εκδοχές(;!) της γέννησης του Ιησού αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η σημερινή εκδοχή επικράτησε.


Κοινότητα Αναζήτησης Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης- K.A.Π.Θ.(www.kapth.com):
* Θάνατος: Θεωρίες και Εμπειρίες.
Μέσα από μία συγκριτική μελέτη θρησκειών, παραδόσεων, μύθων, σύγχρονων επιστημονικών μυστηρίων, επιθανάτιων εμπειριών, κλπ ο Ν. Κουμαρτζής προσπαθεί να δώσει απάντηση στο διαχρονικό μυστήριο του θανάτου.

*
Θαύματα, αψηφώντας τους νόμους της φύσης.
Οι σημειώσεις του Ν. Κουμαρτζή από την ομιλία του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με γενικό θέμα "Θαύματα, αψηφώντας τους νόμους της φύσης", στην οποία συμμετείχε στα πλαίσια της ομάδας συζήτησης Θρησκειολογίας της Κ.Α.Π.Θ..

*
Περί Ζωής: Υπάρχει ζωή πριν τον θάνατο;
Σε αυτό το φιλοσοφικό δοκίμιο ο Ν. Κουμαρτζής επιτυγχάνει μία εσωτερική συζήτηση με τον αναγνώστη, στην οποία ο Βιργίλιος συναντά τον Λεύκιο Ανναίο Σενέκα και ο χρόνος μετατρέπεται στο πολιτυμότερο αγαθό του ανθρώπου. Ένα κείμενο που αποτελεί απόρροια των δραστηριοτήτων της ομάδας συζήτησης Φιλοσοφίας της Κ.Α.Π.Θ. και στο οποίο τίθεται το εξής παράδοξο, όμως τόσο ουσιαστικό ερώτημα: "Υπάρχει ζωή πριν το θάνατο;".


Άρθρα- Μελέτες του συγγραφέα στον περιοδικό ελληνικό τύπο

Περιοδικό mystery
* Η Πύλη του Παραδείσου στην Αγία Σοφία.
Οι Ναΐτες Ιππότες, οι Σταυροφόροι, ο Πάπας της Ρώμης, ο Βενετός Δόγης Δάνδολο, ο Μιχαήλ Ψελλός, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Ναός του Σολομώντα κλπ περιπλέκονται με περίτεχνο τρόπο με τον μύθο της μαρμάρινης Πύλης του Παραδείσου στον γυναικωνίτη του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.
Στο εν λόγω τεύχος του περιοδικού mystery παρουσιάζεται συνοπτικά ο εν λόγω μύθος, η μαρμάρινη πύλη ως αντικείμενο, καθώς και η ιστορική σύνδεση του θρύλου με τα καταγεγραμμένα συμβάντα της πολυτάραχης περιόδου του Μεσαίωνα. (mystery, τ. 17)

* Οι Μαΐστρες της Θράκης: η άγνωση φυλή μαγισσών & τα τελετουργικά τους.
Μία λαογραφική- ιστορική μελέτη της φυλής μαγισσών της Θράκης και της Μακεδονίας, βασισμένη σε μαρτυρίες ντόπιων και θρύλους καταγεγραμμένους στα Πρακτικά Λαογραφικών Συνεδρίων του Πανεπιστημίου της Θράκης. (mystery, τ. 18)



Περιοδικό Άβατον
* Η Σινδόνη του Τουρίνο.. και η ελληνικότητα της.
Το άρθρο αρχικά δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Άβατον με τίτλο "Η Σινδόνη του Τουρίνο είναι.. Ελληνική!" και στη συνέχεια αναδημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του www.metafysiko.gr, όπου και μπορείτε να το βρείτε online σε αυτόν το σύνδεσμο. (Άβατον, τ. 60)

* Παραφυσικό & Νευρολογία: Η Νέα Επιστήμη!
Το άρθρο αρχικά δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Άβατον με τίτλο "Φαντάσματα στον Εγκέφαλο!" και στη συνέχεια αναδημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του www.metafysiko.gr, όπου και μπορείτε να το βρείτε online σε αυτόν το σύνδεσμο. (Άβατον, τ. 61)


Περιοδικό Μυστική Ελλάδα
* Η Ιερή Σαμοθράκη: τα Καβείρια Μυστήρια, ο Απόστολος Παύλος και το Κλειδί του Παραδείσου.
Ιστορική και μυθολογική μελέτη σχετικά με το ταξίδι του Απόστολου Παύλου από τη Μικρά Ασία έως τη Ρώμη, την πιθανότητα να είχε λάβει από τον Άγιο Πέτρο τα Κλειδιά του Παραδείσου(βλ. σχετικά Βίβλο), τη σχέση των παραπάνω με τα Καβείρια Μυστήρια και την Πύλη του Παραδείσου στην Αγία Σοφία. (Μυστική Ελλάδα , τ. 13)

* To μυστικό του Σολομώντα βρίσκεται στην Αγία Σοφία(Πύλη του Παραδείσου).
Σε αυτό το αρχικό κείμενο του Ν. Κουμαρτζή σχετικά με τη μαρμάρινη Πύλη του Παραδείσου στην Αγία Σοφία, το πρώτο που δημοσιεύτηκε στον ελληνικό τύπο, γίνεται μία εκτενής παρουσίαση των ιστορικών και μυθολογικών στοιχείων που σχετίζονται άμεσα με τον εν λόγω μύθο.
Επιπλέον, παρουσιάζονται οι πιθανότητες συσχέτισης της Πύλη του Παραδείσου με αντίστοιχες σε όλη την Ευρώπη(βλ. Gates Of Heaven, Ghiberti), με τον Μιχαήλ Άγγελο, καθώς και το Key of Heaven, ένα μικρό καθολικό, απαγορευμένο πλέον, βιβλίο προσευχών. (Μυστική Ελλάδα , τ. 11)

* Ξεχασμένα Έθιμα του Απριλίου.
Μία λαογραφική μελέτη του συγγραφέα σχετικά με λησμονημένα σήμερα έθιμα του Απριλίου, τον τρόπο τέλεσης τους, τους σκοπούς που υπηρετούσαν, καθώς και την ιδιαίτερη και συχνά παράδοξη φύση τους. (Μυστική Ελλάδα , τ. 9)

* Οι δεισιδαιμονίες της Θράκης.
Μελέτη των λαογραφικών αρχείων των Συνεδρίων Λαογραφίας του Πανεπιστημίου της Θράκης και παρουσίαση ξεχασμένων και σύγχρονων δεισιδαιμονιών της περιοχής, της σημασίας τους, της ιστορίας τους, καθώς και της κατάληξης τους σε όσους δεν τις ακολουθούν. (Μυστική Ελλάδα , τ. 4)

* Αναζητώντας το Σπήλαιο του Κύκλωπα.
Μία ιστορική και μυθολογική αναδρομή που προσπαθεί να εντοπίσει το Σπήλαιο του Κύκλωπα Πολύφημου στην ευρήτερη περιοχή του Αγαίου και της Μεσογείου. Θράκη, Κάτω Ιταλία, Πελοπόννησος, κλπ είναι μερικές από τις τοποθεσίες στις οποίες το εν λόγω άρθρο ταξιδεύει προσπαθώντας να βρει το θρυλικό αυτό σπήλαιο. (Μυστική Ελλάδα , τ. 3)