Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

ταξιδεύειν


Από τις αρχές του 2002, ο Νικόλαος Κουμαρτζής πραγματοποιεί με μεγάλη συχνότητα αποστολές και επιτόπιες έρευνες σε διάφορους τόπους της Ελλάδας και του εξωτερικού που παρουσιάζουν ιδιαίτερο, ξεχωριστό, μυθολογικό ή ιστορικό ενδιαφέρον.
Ανάμεσα στους τόπους που έχει ήδη επισκεφτεί είναι η κορυφή του Ολύμπου, η Κωνσταντινούπολη δις, η μεσαιωνική Πελοπόννησος, η Βαρκελώνη, η Σαμοθράκη, το Λονδίνο, η Κέρκυρα και τα Ιωάννινα, η Βουδαπέστη, κλπ., δημοσιεύοντας πληθώρα σχετικών κειμένων στον ελληνικό τύπο(Mystery, Strange, Μυστική Ελλάδα) και στο διαδίκτυο(στα πλαίσια της ομάδας Πυθέας).
Τα τελευταία χρόνια έχει εστιάσει στην ιστορική, μυθολογική και επιτόπια έρευνα των ελληνικών κάστρων, ολοκληρώνοντας ένα σχετικό σύγγραμμα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρχέτυπο με τίτλο Κάστρα και Θρύλοι στην Ελλάδα.
Σήμερα δραστηριοποιείται στο χώρο ως συντονιστής της Ομάδας Πυθέας (www.explorers.gr) και δημιουργός και συντονιστής στον online ταξιδιωτικό οδηγό παράξενων τοποθεσιών του Παράξενου Ταξιδιώτη (www.strangler.gr).


[Αποστολές & κείμενα του συγγραφέα στο ελληνικό διαδίκτυο:]


Ομάδα Πυθέας(www.metafysiko.gr/pytheas):
* Βρέθηκε στη Θάσο ο Τάφος του Μ. Αλεξάνδρου;
Από το 2000 μέχρι και σήμερα, πλήθος ερασιτεχνικών εκσκαφών λαμβάνουν χώρα σε μία περιοχή της Θάσου. Ολόκληρο το νησί πλέον γνωρίζει γι' αυτές, αλλά και για τους λόγους για τους οποίους γίνονται. Όπως υποστηρίζει μέρος των συμμετεχόντων στις εκσκαφές, στα ενδότερα του λόφου υπάρχει ο τάφος του Μεγ. Αλεξάνδρου και η Κιβωτός της Διαθήκης!
Σας ακούγονται υπερβολικοί αυτοί οι ισχυρισμοί; Ο Νικόλαος Κουμαρτζής μαζί με την Ομάδα Πυθέας επισκέφθηκε την περιοχή, μίλησε με τους ντόπιους, πραγματοποίησε επιτόπια έρευνα και παρουσίασε σε αποκλειστικότητα πριν 2 μήνες το θέμα στο περιοδικό mystery.
Διαβάστε τη μελέτη στο metafysiko.gr σε αποκλειστικότητα για το internet, για πρώτη φορά μαζί με όλες τις φωτογραφίες και τις πληροφορίες που συγκέντρωσε ο συγγραφέας καθώς και τα συμπεράσματα του.

* Κάστρα στην Ελλάδα
"Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις λιγοστές χώρες στην υφήλιο με τόσα πολλά κάστρα και φρούρια, υπολειπόμενη μόνο οριακά από χώρες όπως η Αγγλία, η Σκωτία, η Γερμανία ή η Ισπανία. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι στον ελλαδικό χώρο υπάρχουν πάνω από 600 κάστρα, φρούρια και πύργοι, η κατάσταση των οποίων ποικίλει από άριστη έως χείριστη σε ορισμένες περιπτώσεις."
Μέσω του παρόντος φωτορεπορτάζ ο Νικόλαος Κουμαρτζής μας ταξιδεύει σε μερικά εξ αυτών, δίνοντας μας μία μικρή ιδέα από τις εμπειρίες και τις μελέτες που πραγματοποιεί τα τελευταία έτη πάνω στα μεσαιωνικά οχυρά στη χώρα μας, ενώ στο μικρό κείμενο που συνοδεύει τις φωτογραφίες εξηγεί τους λόγους που στην Ελλάδα βρίσκονται μερικά από τα πιο σπάνια κάστρα ανά την υφήλιο!

* Πυραμίδα της Βοσνίας: Η Πλήρης Έρευνα!
Η ομάδα Gateway ολοκληρώνει ένα μακροχρόνιο ερευνητικό της project με θέμα την "Πυραμίδα του Ήλιου στο Visoko της Βοσνίας" για το οποίο εργάστηκαν πλήθος μελών και φίλων της κοινότητας (επιστημόνων, επαγγελματιών και απλών περιηγητών), με τη δημοσίευση της παρούσας (7.000 λέξεων) μελέτης πάνω στο θέμα και την παρουσίαση του documenter της αποστολής της θυγατρικής της Ομάδας Πυθέας.
Παρακολουθήστε το ταξίδι μας μέσα από εικόνα και ήχο, αλλά διαβάστε και το τι πραγματικά συμβαίνει στο Visoko της Βοσνίας μέσα από έρευνα και παρουσίαση δημοσιευμάτων από διεθνή πρακτορεία ειδήσεων (Reuters, BBC News, κ.λπ.), δηλώσεων από διακεκριμένους επιστήμονες, από την Unesco, από τον κ. Osmanagic που "ανακάλυψε" τις πυραμίδες, κ.α.

* Ευρωπός: ο Βουλιαγμένος Ναός & το Πηγάδι της Ζωής
Ταξιδέψαμε στον νομό Κιλκίς σε μία κωμόπολη, 55 χιλιόμετρα μακριά της Θεσσαλονίκης, που φέρει το όνομα Ευρωπός γυρνώντας τους δείκτες του χρόνου 61 χρόνια πίσω, στο έτος 1943..[..]
"Σε ένα πευκόφυτο αλσύλλιο δυτικά του οικισμού, δέσποζε επιβλητικότατο και πελώριο ένα δένδρο βελανιδιάς με περίμετρο που έφτανε τα πέντε μέτρα. Το 1943 μια παράξενη νέκρωση διέκρινε το παμπάλαιο δένδρο, ενώ το φθινόπωρο του 1946 «έγειρε και σωριάστηκε κάτω σαν να μην είχε ρίζες»...[..] Θαμμένος εκατοντάδες χρόνια στο εσωτερικό του αλσυλλίου επιθυμώντας να αποκτήσει πλέον την παλιά του αίγλη, ο παμπάλαιος βουλιαγμένος ναός της Παναγίας ξεκίνησε να στέλνει τα πρώτα του μηνύματα...πολλαπλές εμφανίσεις του φάσματος της Παναγίας,ενύπνια οράματα και ανακαλύψεις..

* Παράξενες Εκκλησίες στην Ελλάδα
"Έχετε προσπαθήσει ποτέ να «διαβάσετε» μία εκκλησία; Να παρατηρήσετε, δηλαδή, τα σύμβολα και τις μορφές στη γενική διακόσμηση, τις εικόνες και τις τοιχογραφίες, τη θέση των παραπάνω στο κτίριο, ώστε να «μάθετε» το παρελθόν και τις ιδιαιτερότητες στην ιστορία της;
Δεν είναι δύσκολο ξέρετε.. υπάρχουν εκατοντάδες βασικά μοτίβα και ιδέες από τη χριστιανική διδασκαλία που συναντιόνται στις εκκλησίες, με αποτέλεσμα να δίνουν ένα ισχυρό υπόβαθρο σε οποιοσδήποτε επισκέπτη να αποσυμβολίσει την πλειοψηφία των παραστάσεων και εικόνων, να βρει το νόημα που κρύβουν. Και οι εκκλησίες είναι γεμάτες με νοήματα..
Μάλιστα, υπό πολλές οπτικές και σε διαφορετικούς βαθμούς, είναι φτιαγμένες για να «διαβάζονται», για να περνάνε ένα ιδιαίτερο, συγκεκριμένο και πολλές φορές διαφορετικό ανά εκκλησία νόημα."
Από την Κρήτη έως τη Θεσσαλονίκη, από την Κέρκυρα έως τη Ρόδο, το μέλος της Πυθέας, Νικόλαος Κουμαρτζής, μας διηγήται το πολύχρονο ταξίδι του σε ιδιαίτερους χριστιανικούς- και μη- ναούς της Ελλάδας, ζητώντας μας παράλληλα- αλλά και προσπαθώντας να μας δείξει τον τρόπο, να "διαβάσουμε" μία εκκλησία!

* Μονή των Σούφι, Κωνσταντινούπολη
"Η μονή ανήκει στην πιο γνωστή αίρεση των Σούφι, το Τάγμα των Μεβλεβί, που ιδρύθηκε αμέσως μετά το θάνατο του δασκάλου «Μεβλανά» Τζελαλεντίν Ρουμί, το 1273. Οι πρώτοι δερβίσηδες, στηριζόμενοι σε γραπτά του Ρουμί, άφησαν πίσω τους τον κλασσικό τρόπο λατρείας του Αλλάχ επιλέγοντας έναν πιο βιωματικό: την τελετή σεμά.
Κάπως έτσι, μέσω του προαναφερθέντος τελετουργικού χορού και υπό τη συνοδεία υποβλητικής μουσικής, ξεκίνησαν μίας παράδοση 800 χρόνων: την προσέγγιση του θείου μέσω του περιστροφικού χορού. Έτσι γεννήθηκαν οι περιστρεφόμενοι δερβίσηδες."
Ο Νικόλαος Κουμαρτζής και η Ομάδα Πυθέας ταξίδεψαν έως την Κωνσταντινούπολη ώστε να παραβρεθούν σε μία αυθεντική τελετή περιστρεφόμενων δερβίσηδων, σε μονή του -αιρετικού μέχρι πριν λίγες δεκαετίες- Τάγματος των Μεβλεβί. Δείτε βήμα προς βήμα, με φωτογραφίες και αποσυμβολισμό των εικόνων, πως εξελίσσεται μία τέτοια τελετή και πως επιδιώκεται η επαφή με τον Αλλάχ μέσω του εν λόγω τελετουργικού χορού.

* Ματιές στην Κωνσταντινούπολη
"Το παρόν φωτορεπορτάζ δεν είναι παρουσίαση των σημαντικότερων ιστορικών και αρχιτεκτονικών σημείων της Κωνσταντινούπολης, μήτε των μυστηρίων της αυτοκρατορικής πρωτεύουσας. Δεν έχει ως στόχο να παρουσιάσει την ιστορία του τόπου και των εκθεμάτων του. Είναι η εξιστόρηση ενός προσωπικού και μυστηριακού ταξιδιού μέσα από έναν ευαίσθητο και καλλιτεχνικό φακό.. σε έναν τόπο που χρόνια τώρα αγάπησα.[...]"
Στο παρόν φωτορεπορτάζ το μέλος της ομάδας Πυθέας, Νικόλαος Κουμαρτζής, ταξιδεύει στην αιώνια πόλη της Κωνσταντινούπολης και προσπαθεί να μας μεταφέρει τον παλμό της καθημερινότητας της. Αν το πετυχαίνει είναι κάτι που δεν γνωρίζουμε.. όμως σας καλεί να το κρίνετε μόνοι σας.

* Μύτηκας: πατήσαμε στην κορυφή του Ολύμπου.
Στο παρόν άρθρο ο συγγραφέας πραγματοποιεί μία ιστορική και μυθολογική παρουσίαση του βουνού των Θεών, ενώ παράλληλα παρουσιάζει το οδοιπορικό του(στα πλαίσια αποστολής της ομάδας Πυθέας) έως την κορυφή του Ολύμπου.

* Παράξενα και άγνωστα σύμβολα στη Θεσσαλονίκη.
Το άρθρο αυτό αποτελεί ένα φωτογραφικό ρεπορτάζ στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάζονται φωτογραφίες και στοιχεία άγνωστων και ασυνήθιστων(ως προς τη λοιπή αρχιτεκτονική της πόλης) συμβόλων της ελληνικής συμπρωτεύουσας.

* 'Αγιος Παύλος του Λονδίνου: ο Καθεδρικός των Αντιφάσεων.
Ένα φωτογραφικό ρεπορτάζ από την επίσκεψη του Ν. Κουμαρτζή στο Λονδίνο και στον καθεδρικό του Αγίου Παύλου, στα πλαίσια της εξερευνητικής ομάδας Πυθέας. Ένα φωτογραφικό αφιέρωμα για τον καθεδρικό των αντιφάσεων!


Ελληνική Κοινότητα του Μεταφυσικού- Gateway Team (www.metafysiko.gr):
* Ανταπόκριση από το Λονδίνο
Ανταπόκριση από την αποστολή του Νικόλαου Κουμαρτζή στο Λονδίνο της Αγγλίας στα πλαίσια της ομάδας Πυθέας και της ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού. Ο Ναός των Ναϊτών, η Έκθεση Εξωγήινων στο Μουσείο Επιστημών, Ο Καθερδικός των Αντιφάσεων Άγιος Παύλος, το ιδιαίτερο Κάμντεν Τάουν, κλπ.. αποτελούσαν λίγους μόνο από τους σταθμούς της εν λόγω αποστολής.

* "Εξωγήινοι στο Λονδίνο: Αποκλειστικό!"
Ένα ακόμα άρθρο επικαιρότητας από το Λονδίνο, όπου παρουσιάζεται λεπτομερώς και σε αποκλειστικότητα στην Ελλάδα η έκθεση "Science of Aliens" του Μουσείο Επιστημών της αγγλικής πρωτεύουσας. Πληροφορίες, φωτογραφίες, δηλώσεις και εμπειρίες από μία πρωτοποριακή, παγκοσμίως, κίνηση του Βρετανικού Μουσείου. (βλ. και Strange τ. 84)


[Αποστολές & κείμενα του συγγραφέα στον περιοδικό ελληνικό τύπο:]

Περιοδικό mystery
* Το κάστρο της Μονόλιθου στη Ρόδο.
Ο θρύλος του Μαύρου Λίθου, ο καταποντισμός της Ρόδου, οι Ιωαννίτες Ιππότες, το εκκλησάκι- φύλακας άγγελος και η αναζήτηση του "Άγιου Δισκοπότηρου" της ζωής. (mystery, τ. 18)

Περιοδικό Μυστική Ελλάδα
* Τα φρούρια της Κέρκυρας: Περιήγηση στα Συντρίμμια μιας Πανίσχυρης Καστροπολιτείας.
Παρουσίαση του ένδοξου παρελθόντος της καστροπολιτείας της Κέρκυρας, του ισχυρότερου κάστρου της Ευρώπης του 18ου & 19ου αιώνα που αφανίστηκε εν μία νυκτί, των μύθων που έως σήμερα την τυλίγουν, καθώς και το οδοιπορικό του Ν. Κουμαρτζή σε ό,τι σήμερα απέμεινε να το θυμίζει. (Μυστική Ελλάδα , τ. 19)

* Το κάστρο της Καβάλας: Οι «Θερμοπύλες» Της Μακεδονίας.
Μία ακόμα ιστορική, μυθολογική και οδοιπορική μελέτη του συγγραφέα για το κάστρο- "θερμοπύλες" της Μακεδονίας. (Μυστική Ελλάδα , τ. 16)

* Το κάστρο της Λίνδου: Η Άγνωστη Ιστορία των Ιπποτών.
Παρουσίαση του δεύτερου μεγαλύτερου κάστρου της Ρόδου, την έδρα των αιρετικών Ιωαννιτών Ιπποτών. (Μυστική Ελλάδα , τ. 14)

*Ο Λευκός Πύργος του αίματος και της φρίκης.
Ένα οδοιπορικό στην άγνωστη και αιματοβαμένη ιστορία του συμβόλου της Θεσσαλονίκης, του Λευκού Πύργου. Ιστορία, μύθοι και κραυγές αγωνίας παρουσιάζονται με λογοτεχνική χροιά από την πένα του συγγραφέα. (Μυστική Ελλάδα , τ. 10)

* Το κάστρο των σκιών της Σκιάθου.
Τα λιγοστά ερείπια του κάστρου της Σκιάθου, το ένδοξο παρελθόν και οι μύθοι του, παρουσιάζονται με τον προσωπικό και ιδιαίτερο τρόπο του Ν. Κουμαρτζή. (Μυστική Ελλάδα , τ. 8)

* Η θαμμένη εκκλησία και το νερό της ζωής στον Ευρωπό του Κιλκίς.
Ένα ιδιαίτερο κείμενο για την πατρίδα του συγγραφέα και τον μικρό μύθο που αυτή κρύβει, όπως άλλωστε κάθε τόπος της Ελλάδας. Όπως αναφέρει και ο ίδιος:
"Κάθε εξερευνητής πρέπει να γνωρίζει τον τόπο του.. Κάπως έτσι και εγώ γνώρισα το δικό μου". (Μυστική Ελλάδα , τ. 6)

* Τα μυστήρια των Ιπποτών της Ρόδου: οι Φύλακες της Γνώσης.
Το πρώτο κείμενο του Ν. Κουμαρτζή που δημοσιεύτηκε ποτέ σχετικά με τα ελληνικά κάστρα. Μία ιστορική, μυθολογική και οδοιπορική προσέγγιση: ένα κράμα μελέτης το οποίο έκτοτε χαρακτήρισε τον συγγραφέα. (Μυστική Ελλάδα , τ. 5)