Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

απόψεις


Διαχρονικά ή επίκαιρα θέματα σχολιάζονται από τον Νικόλαο Κουμαρτζή κατά καιρούς. Διαβάστε σε αποκλειστικότητα στο koumartzis journal.


} Είμαστε τελικά Παιδόφιλοι; (Λογοκρισία και Ψεύτικα Διλλήματα)
Η διαδικτυακή λογοκρισία δεν είναι κάτι καινούργιο. Εφαρμόζεται εδώ και χρόνια από χώρες όπως το Ιράν, το Ουζμπεκιστάν, η Κούβα και η Σαουδική Αραβία, με τελευταίο παράδειγμα τα «μαθήματα» επιτυχημένης διαδικτυακής λογοκρισίας που έδωσε η Κίνα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. (Διαβάστε περισσότερα...)


} Χίτλερ Vs Στάλιν: Ποιος Ήταν ο Μεγαλύτερος Σφαγέας
Όσο περίεργο και αν σας φανεί αρχικά, οι πιο αδίστακτοι και αιμοσταγείς ηγέτες σε ολόκληρη την ανθρώπινη ιστορία είναι αυτοί του 20ού αιώνα. Μάλιστα, μπροστά τους ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Ξέρξης, ακόμα και ο Τζένγκις Χαν ή ο Αττίλας μοιάζουν υπέρ του δέοντος... μαλθακοί. Και από τον 20ό αιώνα αυτός που ξεχωρίζει ως ο πρώτος των πρώτων στα μάτια του απλού ανθρώπου είναι δίχως αμφιβολία ο Αδόλφος Χίτλερ.
Και όμως, ο Ιωσήφ Στάλιν υπολείπεται σχετικά λίγο. Μάλιστα, αν αντιμετωπίσουμε και τους δύο ηγέτες με τον ίδιο τρόπο, τότε ο Χίτλερ πρέπει να παραχωρήσει την πρωτιά στο σοβιετικό ηγέτη! Τι εννοώ; (Διαβάστε περισσότερα...)

} Γιατί η Ιστορία Έχει Σημασία;
«Γιατί πρέπει να μας απασχολεί η ιστορία;», ρώτησαν το καλοκαίρι του 2006 τον David McCullough κάτοχο δύο βραβείων Πούλιτζερ και «ανορθόδοξο» ιστορικό, σε ομιλία του στο Aspen Institute του Κολοράντο. Η απόκρισή του ήταν λιτή και επί της ουσίας, «Το να προσπαθείς να σχεδιάσεις το μέλλον δίχως να γνωρίζεις το παρελθόν, είναι σαν να προσπαθείς να φυτέψεις κομμένα λουλούδια». (Διαβάστε περισσότερα...)